Modern Polislik - Adli Bilimler ve Teknikler | Bilimya

 

Günümüzde adli soruşturmalar için kullanılan uygulamalar ve teknikler çok gelişti. Bu gelişmeler her zaman olduğundan çok daha fazla suçluyu yakalamaya ve vakaları kolaylıkla çözmeye öncülük etti. Peki bu teknikler neler?

 

Manyetik Parmak İzi Alma

 

Bir vaka 48 saat içinde çözülemediğinde, suçluyu bulmak olasılığı daha da zorlaşır. Manyetik parmak izi tozu ve temas etmeden uygulamak suç mahallinden düzgünce alınmış bir parmak izi demek. Otomatik parmak izi belirleme sistemi ile polisler hızlıca sanal veritabanına ulaşıyorlar ve aldıkları parmak izini yüklüyorlar. Böylece eşleşme bulunursa şüphelileri yakalamak çok kısa sürüyor. Suç mahallindeki deliller bozulmadan soruşturma ilerliyor.



Video Spektral Karşılaştırıcı 2000

 

Birçok vakada yer alan, ciddi suçlara sebep olan dolandırıcılık ve sahte ürün üretme dünyada en yaygın olan yasa dışı eylemlerdir. Belgelerin adli yollarla incelenmesi üstünde bir sembol, işaret veya kelime olan ve mesaj iletebilecek her kağıt parçasını kapsar. Video spektral karşılaştırıcı 2000 aşırı derecede yanmış veya ıslanmış bile olsa bir kağıt parçasında saklı olan yazıları bulabiliyor.

 

Yüksek Hızlı Balistik Fotoğraflama

 

Yüksek hızlı kameralar adli soruşturmalarda sıkça kullanılıyor. Bu sistem ise mermi boşluklarının açılarını ve yaralanmalarının nasıl gerçekleştiğini bulmaya yardımcı oluyor. Ayrıca bu sistem camdan yapılma bir cismin de ne şekilde kırıldığını gösteriyor. 

 

3 Boyutlu Adli Yüz Rekonstrüksiyonu

 

Soruşturmalarda bu sistemle insanların kalıntıları veya DNA’ları kullanılarak fiziksel görüntüsü yeniden canlandırılıyor. Bu metot en güvenilir olanı olmasa da suçluların yakalanmasında çoğunlukla kullanılır. Bu işlemi yapabilmek için Adli Tıp’ta lisans, Adli Antropoloji’de yüksek lisans ve Adli İnceleme’de doktora derecesi gerekir. 

 

LA-ICP-MS (İndüktif Olarak Eşleşmiş Lazer Ablasyon Plazma Kütle Spektrometresi)

 

 Çok ama çok küçük bir cam parçası bile suç mahallinde neler yaşandığı hakkında önemli bilgiler verebilir. LA-ICP-MS, camı analiz etmek ve darbe kuvveti, merminin yönü ve hatta kullanılan silah türü gibi faktörleri belirlemek için kullanılır. Bunu, herhangi bir boyuttaki cam örneklerini atomik yapılarına parçalamak için son derece hassas izotopik tanıma kullanarak yapar. Bu bilgilerle, soruşturmacılar kıyafet veya diğer cisimlerin üzerinde bulunan cam parçalarını suçla ilişkisi olup olmadığını bulabilirler.

 

Yazan: Mualla KAVAK



 

Kaynak: Kollektif

Mualla Kavak

Life - long student.



Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.