Dünya’nın Düzenini Değiştirecek 3 Olay! | Bilimya

3d-render-sunrise-view-from-space-planet-earth_130291-1

 

Koronavirüs Dünya’yı etkisi altına alalı birkaç ay oldu. Bu kadar kısa sürede, tıpkı gerilim filmlerindeki etki ile tüm Dünya’yı sarıp sarmaladı! Covid19 (Coronavirus disease 2019) koduyla anılan Koronavirüs, Çin’den sonra en çok İtalya, İran ve Kore’de görüldü ve yayılmaya devam ediyor. Peki tıpkı korku filmlerindeki gibi hastalığın bulaşmasından korkan maskeli insanlar, boş sokaklar ve beraberinde endişeler getiren bu virüsten sonra, başka neler gelebilir Yerküremizin başına?

Salgın hastalıklar artacak!

Maalesef salgın hastalıklarla yaşamayı öğreneceğiz. Mutasyona uğrayan virüsler, her 2-3 senede bir belki de daha sık olmak üzere Dünya’yı tehdit etmeye devam edecek. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalıklara sahip kişiler daha risk altında olduğundan, son derece dikkatli olmalılar.

Önlem: Ellerin temizliğine dikkat edilmeli, salgının yoğun olduğu bölgelerde kalabalık içine karışmaktan kaçınılmalı. Hastalıkların aşısı çıktığında, ihmal edilmeden aşı olmalı.

Su rezervleri azalacak!

Dünyadaki tatlı su tüketiminin yaklaşık %70’i tarım için kullanılmakla beraber, içme suyu ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Küresel nüfus arttıkça ve zenginleştikçe, önümüzdeki yıllarda gıda talebi, önemli ölçüde artacak. 2030’a kadar küresel orta sınıfın, bugün 2 milyardan 4,9 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. İnsanlar düşük gelirden orta sınıfa geçtikçe, su tüketimleri de artmaya devam edecektir.

Enerji üretimi, tarımdan sonra küresel olarak su kaynaklarının en büyük ikinci tüketicisidir. Dünya’daki termoelektrik santraller, çiftlikler kadar tatlı su kullanmaktalar. Uluslararası Enerji Ajansı, mevcut oranlarda, su üretiminde kullanılan tatlı suyun önümüzdeki 25 yıl içinde iki katına çıkacağını öngörmektedir. Mevcut hızda tüketilirse, 2040 yılına kadar, küresel enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli tatlı su maalesef olmayacak.



Dünyanın değişen iklimi de, tatlı su kaynaklarını büyük ölçüde azaltmaktadır. Dünya’da bazı bölgelerdeki kuraklıklar sebebiyle, nehir havzalarının, normal mevsimsel seviyelerin çok altına indikleri gözlemlendi. NASA’nın araştırmalarına göre, 21. yüzyılda onlarca yıl sürecek yüksek kuraklık olasılığı bulunuyor.

Su Altyapısının yetersizliği tatlı su kaynaklarının yaygın olarak kirlenmesine neden olmaktadır. Birleşmiş Milletler ve Pasifik Enstitüsü raporuna göre, her yıl 2 milyar ton; endüstriyel atık, arıtılmadan temiz su havzalarına atılmaktadır.

Dünya’da, su kaynaklarının azaldığı konusunda bilincin arttırılması, insanların boş yere su harcamalarının önlenmesi gerekmektedir.

Dünya’da kıtalar değişime uğrayacak!

Dünya kıtaları her zaman hareket halinde, hiç bitmeyen bir döngüde, parçalanmadan önce sürekli olarak birlikte sürüklenmekteler. Buna Dünya’nın nabzı, hatta ritmi denilebilir.

Avustralya kuzeye ilerlemektedir ve bir gün Asya’yı silip Japonya, Kore ve Doğu Çin ile çarpışabilir. Afrika ise, saat yönünün tersine, Avrupa’ya dönmektedir. Bilim adamları Amerika’ya ne olacağından emin değiller. Atlantik’in genişlemeye devam edeceğini ve Pasifik’in kapanıp, sonunda Asya’ya çarparak ‘Amasia’ adı verilen bir kıtayı oluşturarak, Amerika kıtasının yönünün değişmesine neden olacağı ileri sürülüyor. 

Bu tip araştırmalardan, karamsar bir tablo çıkarmak yerine, gelecek yıllarda yaşanabilecek olasılıklara karşı hazırlıklı olmak, belki de sanıldığı kadar korkutucu sonuçlar doğmasını engelleyecektir. 



 

https://www.seametrics.com

https://www.nbcnews.com

 


Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.