Pandemi Sonrası Dünyada Mühendislik | Bilimya

images (1)

Bu yılın başlarında, koronavirüs salgını Birleşik Krallık’a hâkim olmaya başlamışken NHS’de işçiler için kişisel koruyucu ekipmanın (PPE) ve ağır hastalar için kullanılan vantilatörlerin yetersiz olabileceğine dair korkular arttı. Britanya mühendislik topluluğu ise aslında kendi görevi olmayan bu işe el attı. Sadece üç ayda 14.000 vantilatör tasarlayıp inşa ettiler ve yüzlerce koruyucu araç gereç ürettiler.

Görevin aciliyeti, mühendislerin öğrenme sürecini hızlandırdı. Topluluk, üç tip vantilatörün üretimini arttırdı ve 21 gün içinde mevzuatın onayına öncülük eden yeni bir model geliştirdi. Binlerce işçiyi bu tasarımları üretmek için eğiten topluluk, aynı zamanda büyük tedarik zincirleriyle mücadele etmek ve bu gibi zorlukların üstesinden gelmek zorundaydı.



İngiltere Başbakanı Boris Johnson,  “Bu vantilatör mücadelesi, İngiltere’nin zor bir problemle karşı karşıya kaldığında üretim, yenilik ve tasarımdaki en iyi zihinleri bir araya getirerek ne kadar başarılı olabileceğini kanıtladı. ” dedi.

Ancak mücadele henüz bitmiş değil. İngiltere karantinadan çıkarken günlük hayatımız ve çalışma şekillerimiz üzerinde önemli sonuçları olan yeni bir dünya düzeni gelişiyor. Asıl konu, vantilatör mücadelesi sırasında ortaya çıkan inovasyon ruhuyla ekonominin nasıl yeniden canlandıracağıdır. Ekonominin reboot edilmesi, daha düşük karbonlu bir toplum yaratmak için bizlere eşsiz bir fırsat sunmaktadır.

Bu zorluklar, mühendisler hakkında bazı derin ve temel soruların sorulmasına sebep olmaktadır. Bu ayın başlarında New Scientist,  BAE Systems ile birlikte post-covid dünyasında mühendisliğin geleceğini tartışmak için uzmanların söz aldığı çevrimiçi bir tartışma paneli düzenledi.

Tartışmanın arka planı kasvetli ve ümitsizdi. Ağustos ayı başlarında, dünya çapında ölen kişi sayısı 690.000’e ulaştı, bunların 46,000’inden fazlası İngiltere’de idi. Pandeminin ekonomik bedeli ise korkunçtu. Nisan ve Haziran ayları arasında, İngiltere’nin gayri safi yurt içi hasılası şu ana kadar kaydedilen en büyük düşüşü yaşadı. Gayri safi yurt içi hasıla yüzde 20 oranında azaldı. Hükümet ekonomiyi güvence altına almak için milyarlarca dolar harcamakta ancak İngiltere’nin kendini nasıl toparlayacağı merak edilmektedir.

Elbette, virüs çalışma şeklimizi de değiştirdi. Neredeyse bir gecede İngiltere kalıcı görünen bir değişim geçirdi ve uzaktan çalışan bireylerin ülkesi haline geldi.

               Kraliyet Mühendislik Akademisi CEO’su ve panel üyesi Hayaatun Sillem:  “Katı çalışma saatleri ve günlerinin olduğu eski düzene asla geri dönmeyeceğiz.” depostpandemik_world.jpgdi.

Hayaatun Sillem bu durumun çalışan ebeveynler ve engelli bireyler gibi birçok insan için esnekliği ve erişilebilirliği sağladığına dikkat çekmişti. ” Bu çeşitlilik ve kapsayıcılık açısından avantajlıdır.” dedi. Ancak Sillem konuşmasında bu durumun mental sağlığımızı elimizden alabileceğini dile getirerek bizleri konu hakkında uyardı.

İnovasyon Ruhu

Bazı mühendisler ekibinin ruh halini video görüşmeleriyle anlamak adına endişelenirken, bazıları bunu bir lütuf olarak görmektedir. Alec Broers (House of Lords’un bağımsız parlemento üyesi ve tüm mühendislik grupları parlementosu başkanı) konu hakkında fikirlerini şu şekilde ifade etmiştir:

“Bir ekranda 10 kişiyle iletişim kurmak harika bir şey. Kimin mutlu olduğunu kimin olmadığını hemen anlayabiliyorum ki bu aslında bir odada oturduğumdan çok daha kolay oluyor.”

Ancak BAE Systems Teknoloji Direktörü ve panel üyesi olan Dave Short, mühendisliğin önemli bir parçası olan ” işbirliği” ile uzaktan problem çözmenin daha zor olabileceğine işaret etmekte. Short, “Aslında, doğal insan etkileşiminin bir masanın etrafında duygusal paylaşım olduğu sırada problem çözme açısından daha faydalı olduğunu düşünüyorum.” demiştir.



Uzaktan çalışma; bütün şirketlerin, özellikle savunma sanayi içerisindekilerin, veri korumaya ihtiyaç duyduğu sırada siber güvenlik hakkındaki soruları da gündeme taşımaktadır. Çinli şirket Huawei’nin İngiltere’nin 5G ağına katılımı ile ilgili sorunlar da bu konuyla bağıntılıdır.

Bununla birlikte panel, temel mühendislik becerilerinin herhangi bir iyileşmede önemli bir rol oynayacağı konusunda hemfikirdir. Short, ” Mühendislik becerileri ve yapay zeka, matematiğin bazı dalları gibi yeni beceriler gerektiren işlere hala çok güçlü bir talep var. ” dedi. İşvereninin bu yıl sekiz yüz stajyer işe aldığını da sözlerine ekledi.

Pandemi, BAE Systems gibi büyük şirketlerin, vantilatör üretimini desteklemek ve endüstriyel 3D yazıcılarını PPE üretimine dönüştürmek için benzeri görülmemiş bir hızla hareket etmelerini gerektirdi. Short için bir startup gibi davranmak değerli bir ders olmuştur. Short, Büyük şirketlerin süreçleri hızlandırmak için KOBİ tarzı inovasyonlardan boyutlarını ve kapasitelerini kullanarak faydalanmaları gerektiğini söylüyor.

Bu yatırım gerektirecektir ve hükümetin geleceği planlamadaki rolü çok önemli olacaktır. Örneğin, panelde bir teknoloji yol haritasının şirketlere ARGE yatırımı yapma konusunda nasıl bir güven sağlayacağı tartışıldı. Short, uzun vadeli bir planın mühendislik yatırımı için daha fazla fırsat getireceğini ve ülkenin yeni keşfedilen inovatif ruhundan yararlanma şansını ortaya çıkardığını belirtti. “Bu ruhun kaybolmasına izin vermeyelim, bundan yararlanalım.” dedi.

Yatırımın teşvik edilmesinin önemli olduğuna katılan Sillem, nakit akışının bir sorun olduğu ve araştırma harcamalarının şirketler için kısıtlaması en kolay şeylerden biri olduğu konusunda katılımcıları uyardı. Farklı fikirlere rağmen panel, ARGE’ye yatırım yapmaya devam eden şirketlerin gelecekteki zorluklar karşısında daha çevik ve dirençli olacağı konusunda hemfikirdir.

Bu zorlukların en önemlilerinden biri düşük karbonlu bir gelecek yaratmaktır. Nisan ayı başlarında sokağa çıkma yasakları sırasında, günlük karbon emisyonları dünya çapında yüzde 17 oranında azaldı. İngiltere bu motivasyon sayesinde 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu hedeflediğini açıklamaktadır.

Ancak mühendislik sistemleri birtakım zorluklarla karşı karşıyadır. Ulaşımdan enerjiye her alanda altyapı sistemlerinin dönüştürülmesi ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi gerekmektedir. Sillem, pandeminin liderlerin bu zor görevi yerine getirmelerine yardımcı olabileceğine inanıyor. “ Kendimize mümkün olduğunu düşündüğümüzden daha radikal bir dönüşüm geçirebileceğimizi kanıtladık çünkü başka seçeneğimiz yoktu. ” dedi.

“ Azmimizi doğal olana dönüşüm yolunda sürekli kılmalıyız. ”

Panelin görüşleri, King’s College London için yakın zamanda yapılan bir Ipsos MORI (İngiltere merkezli bir pazar araştırma şirketi) anketiyle yankı bulmuştur ve Birleşik Krallık’taki insanların üçte ikisinin pandeminin daha iyi bir ülke inşa etmek için bir şans olduğunu düşündüğünü ileri sürmektedir.

Birçok yönden, mühendislik topluluğu bu azim sayesinde gidişata yön verdi. ” İngiltere’nin harika bir iş çıkardığını düşünüyorum. Zaman kısıtlaması ve (vantilatörler ve PPE için) aniden gelişen ihtiyaç durumları, mühendislere yeni çalışma yolları yaratmaları için ilham verdi ve bazı süreçlerin kolaylaştırılmasını sağladı.” diyor Short.

“ Ders almalı ve yeni dünya düzenini inovatif yaklaşımlarla inşa etmeliyiz .”



 

Kaynak:https://www.newscientist.com/sponsored/?prx_t=UAQGAk_VFAP_YQA

https://www.industryweek.com/technology-and-iiot/article/22028264/scaling-up-your-iiot-innovation?NL=IW-07&Issue=IW-07_20190920_IW-07_113&sfvc4enews=42&cl=article_3


Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.