Müzeler Dijitalleşiyor | Bilimya

prag-ulusal-muezesinin-ici-300x245
  • Yeni bilim projeleri, müzelerde ki ve bilim merkezlerinde ki örneklerin tanımını saptayabilmek ve eski notların çevirisini yapabilmek için gönüllülere ihtiyaç duyuyor.”

 

Dünyanın dört bir yanında, binlerce müzede, dünyamızın bilinen biyolojik çeşitliliğini temsil eden milyonlarca örnek var. Bu örneklerin her biri, özenle seçilmiş bir koleksiyonda bir koleksiyoncu tarafından hazırlanan ve korunan fiziksel bir zaman şeridi gibidir. Genellikle kitap sayfalarına basılır, çizimlerle beraber notlar alınır veya müzelerin kavanozlarında ve çekmecelerinde saklanırlar. Bu örnekler, bir zamanlar yaşayan türlerdir, her türden canlıyı içerebilir ve yüzyıllar öncesine yolculuk yapmamızı sağlayabilir.



Bunlar genellikle çok güzel ve ustaca yazılmış kaligrafiyle sınıflandırılan ve koleksiyonun yeri hakkında ilginç notlar içeren dolap ve çekmecelerdir; her biri sürprizlerle doludur. Bu müze koleksiyonları bilim adamları tarafından halkın araştırma ve eğitiminde kullanılmak üzere dijital olarak kaydedilip kopyalanarak daha sonra erişim sağlamak için saklanıyorlar.

 

Katılımcılar, “Smithsonian Dijital Gönüllüleri” aracılığıyla çok çeşitli çevrim içi gönüllü bilim projelerinde arşivcilere yardımcı olabilir.

 

Doğadan Bilgiler

Michael Denslow, Zooniverse Platformu’nda bir bilim projesi olan “Notes From Nature” ın kurucu üyesi. Zooniverse Platformu herhangi bir konuda bir projeniz olduğunda bu platform üzerinden tanıtmaya yayınlamaya ve destekçi aramaya yarayan bir kuruluş. “Zooniverse projelerinin çoğu belirli bilimsel soruları cevap bulmaya odaklanıyor ama bu proje biraz farklı çünkü doğal tarih koleksiyonlarıyla ilgili verilerle uğraşıyoruz. Bu verileri kamusal kullanım için dijital hale getirmek ve mobilize etmeye büyük ihtiyaç var. Bu,  dijitalleştirmek ve bilgileri eğitimsel anlamda kullanılabilecek hale getirmek sorumluluk ve gönüllülük içeren bir projedir.

Bazı katılımcılar resimleri yaratıcı şekillerde kullandılar. Bir gönüllü, resimleri kullanarak sanatını icra etti, diğerleri daha ilginç bulgular ortaya koydu.

 

WeDigBio

“WeDigBio Projesi” veya “Biyolojik Koleksiyonu Dijitalleştirmeye Yönelik Dünya Çapında Katılım” adıyla bilinen proje, dünyanın dört bir yanında düzenlenen etkinliklerde bilim adamlarını müze koleksiyonlarıyla çevrim içi veya şahsi olarak bağlantılı bir şekilde çalışıyor.

Austin Mast, Florida Eyalet Üniversitesi’nde araştırma uzmanı ve profesördür. Robert K. Godfrey Bitki Müze’sinin direktörü olarak görevlidir. Bu projenin büyük resimde ki yerinin çok önemli olduğunu söyler. “Örnekler hakkında dijital veri oluşturmak ve çevrim içi olarak sunmak, birçok koleksiyondaki verilerin göreli kolaylıkla toplanmasını mümkün kılar ve örnekleri kolayca keşfedilebilir hale getirir. Artık herkes iDigBio.org veya GBIF.org gibi bu dijital verilerin toplayıcısına gidebilir ve en sevdiği türlerin dijitalleştirilmiş örneklerinin tümüne ulaşabilir.”

Bilim adamları bu bilim verilerini düzenli olarak araştırma için kullanıyor.

iDigBio.org nedir? “Biyo Çeşitlilik Koleksiyonunun Gelişen Dijitalleştirilmesi” için ABD Ulusal Bilim Vakfı’nın ulusal kaynağıdır.

Program, topladığı 120 milyondan fazla örnek kaydını kullanan araştırmaları takip ediyor. Sadece 2019’da, verileri kullanarak 500’den fazla makaleyi belgelediler. Bu mesele şunları içeriyor: değerlendirmelerin kaydı, türlerin dağılımının modellenmesi, otomatik tür tanımlama.

Les Herbonautes, DigiVol, Doğadan Notlar veya Smithsonian Dijital Gönüllüleri‘ne katılarak çevrim içi katılabilirsiniz. Böceklerden memelilere, bitkilere ve daha fazlasına kadar olan koleksiyonların dijitalleştirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu konuda Denslow, bu alanlarda diploması olmayan birçok insanın çeşitli alanlarda her zaman katkıda bulunduklarını dile getirdi.



 

Kaynak: https://www.discovermagazine.com/phttps://scistarter.org/notes-from-naturelanet-earth/museums-are-full-of-forgotten-treasures-heres-how-you-can-help-find-them

https://scistarter.org/les-herbonautes

https://scistarter.org/digivol

https://scistarter.org/notes-from-nature

https://scistarter.org/smithsonian-transcription-center

Çeviren: Beyza Zeynep Kurt

 

 

Beyza Zeynep KURT



Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.