Yaşanabilir Bir Gezegen Bulundu | Bilimya

kepler1649c-variable-geometry-pylon5-300x170

Nasa’nın Kepler isimli teleskopundan alınan yeniden analize edilmiş bilgileri inceleyen bir grup bilim insanı, Güneş Sistemi dışında yaşanabilir bölgeleri olan ve sıvı su sağlayabilecek yıldızları olan bir gezegen keşfetti. Gezegenin ismi Kepler-1649c. 2018’de yapılan bilgisayar tabanlı araştırma sırasında gezegen yanlış tanımlanmıştı ancak yeniden gözden geçirilen veriler ışığında bir gezegen olduğu açığa çıktı.

Dünya’ya Benzer Bir Gezegen

Kepler-1649c Dünya’dan yalnızca 1,06 kat daha büyük Ve Dünya’dan 300 ışık yılı uzaklıkta. Sıcaklık derecesi de Dünya ile benzer olan Kepler gezegeni kendi yıldızından Dünya’nın Güneş’ten aldığı ışığın %75’i kadar ışık alıyor. Ancak Dünyanın aksine bir yıldızı bir Kızıl Cüce. Daha önce böyle bir sistem gözlemlenmemiş olsa da yıldızsal alevlenmeler gezegenin yaşamsal potansiyelini zorluyor.



Kepler-1649c’nin atmosferi hakkında  henüz yeterli bilgi yok ki bu yaşanabilinirliğini etkileyebilir. Gezegenler arasındaki mesafe hesaplamaların doğruluğunu etkileyebilir ancak eldeki verilerin ışığında bu gezegenin yaşanabilir bir habitatı olma ihtimali yüksek.

Nasa Yöneticilerinden Thomas Zurbuchen keşfedilen yeni gezegenin bizim için ikinci  bir Dünya ümidi taşıdığını  belirtiyor ve Kepler ve TESS uydusuyla yapılan araştırmaların yeni araştırmalarla yeni gezegenler keşfedebileceği  bilgisini ekliyor.

 

Daha önce TRAPPIST-1f  gibi boyutu  Dünyanınkine benzer olan ve TRAPPIST-1d ve TOI 700d gibi sıcaklığı Dünyanınkiyle benzer olan gezegenler bulunmuştu ancak Kepler-1649c hem boyutuyla hem de sıcaklık değerleriyle Dünya’ya benzer olan ve potansiyel bir yaşanabilir bölgeye sahip olan ilk gezegen.

Texas Üniversitesi’nden Andrew Vanderburg eğer manuel kontroller yapılmasaydı gezegeni yanlış tanımlayıp gözden kaçırabileceklerini belirterek şimdiye kadar yanlış tanımlanan gezegenler arasında keşfi en heyecan vericinin Kepler – 1649 C olduğunu söyledi. Bunun sebebinin yalnızca Dünya benzeri boyutları ve sıcaklığı değil, komşu gezegenlerle oluşabilecek olan etkileşimin olduğunu ekledi.



Kaynaklar: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200416105650.htm

NASA/Jet Propulsion Laboratory

Şeyma Sürücü



Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.