Ağrı Ne İşe Yarar? | Bilimya

ağrı

Ağrı derecesine göre nahoş, rahatsız edici ve istenmeyen histir. Ancak aynı zamanda vücudumuzun en önemli uyarı  ve koruma mekanizmasıdır.  Sizi ağrıyan bölgede bir doku hasarı olduğuna karşı uyarır ve tıbbi yardım almanız için bir işarettir.

Nasıl Ağrı Hissederiz?

Sinir sistemimiz 2’ye ayrılır: Merkezi (santral)  ve Çevresel (Periferik) Sinir Sistemi. Vücutta herhangi bir bozukluk ya da hasar söz konusu olduğunda periferik sinir sistemi bu bölgelerden aldığı bilgileri merkezi sinir sistemine yani omurilik üzerinden beyne gönderir.  Beyin buradaki bozukluğu bir tehdit olarak algılar ve o bölgede ağrı sinyalleri oluşturur. Bu en basit anlatımıyla vücuttaki ağrı mekanizmasıdır.

Ancak bu mekanizma her zaman bu kadar basit bir şekilde işlemez.

Aslında vücudunuzda bir doku hasarı yokken var olduğu  yanılgısına kapılabilirsiniz.



Mekanizmadan Sapmalar

Bu resim 1995 yılında yaşanmış bir vakadan.

Olay şu şekilde gerçekleşiyor: Bir inşaat işçisi resimde görüldüğü üzere bir çivinin üstüne basıyor ve çivi ayakkabıyı delip geçiyor.  İşçi acıdan kıvranıyor. Acilen hastaneye götürülen işçiye ilk müdahaleyi yapan doktorlar ayakkabıyı çıkardıklarında aslında çivinin işçinin ayak parmaklarının arasından geçtiğini ve hiçbir dokuya zara vermediğini görüyorlar.

Ve işçi burada numara yapmıyor.

Bu durumda ağrıya sebep olabilecek hiçbir sorun hasar yokken beyin o bölgeye ağrı sinyalleri gönderiyor.

Benzer şekilde ağrınızdan daha önemli sorunlarınız olduğunda o ağrıyı fark etmeme ihtimaliniz de yüksek. Örneğin omuz kaslarınızdan birini incittiniz ve bu sırada ailenizden birisi ameliyata geçecek. Bu durumda bu yırtığı fark etmeme ihtimaliniz yüksek.

Ya da hayati tehlike anında kırılan bir kemiğinizi fark etmeyebilirsiniz.

Bu da beynin girdileri önem sırasına göre işlemesinden kaynaklanmaktadır. Hayati tehlike geçtiğinde o ağrıyı hissedersiniz çünkü o sırada vücut için en tehlikeli şeyler sıralamasında 1. Sıraya yükselmiştir kırık kemiğiniz.

Görüldüğü gibi  beynin girdileri işleme yöntemi çok farklı yollarla işler, çok farklı etkenlerle ilişki içerisindedir. Her ne kadar bu yolda çok fazla aşama kaydetmiş olsak da henüz yürünecek çok yolumuz var gibi görünüyor.



 

Şeyma Sürücü



Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.