Galaksimizin merkezindeki canavar kara delikle tanıştık bugün. Kendisi Güneş’in yaklaşık 4 milyon katı kütleye sahip ve bizden yaklaşık 25 bin ışık yılı uzakta olmasına rağmen galaksimizin kalbinde yer alıyor.
Sgr A*’nın bugünkü görüntüsü için 80 kurumdan 300’den fazla araştırmacı, 5 milyon süper bilgisayar simülasyonuyla çalıştı. Sgr A* daha genel bir süper kütleli kara delik şablonu sunmasıyla M87’den ayrılıyor.
NASA Yöneticisi Bill Nelson, “Bu kara deliğe daha kapsamlı bakmak, çevresi üzerindeki kozmik etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacak ve bizi geleceğe taşıyacak ve asla hayal bile edemeyeceğimiz keşifleri ortaya çıkaracak uluslararası işbirliğini örneklendirecek.” dedi.
Ayrıca gök bilimciler (uzun ismiyle) Sagittarius A*’yı saran gaz ve toz bulutunu, kara deliğin içine düşmeden yaklaşabildiği en kısa mesafede görüntülemeyi başardılar.
İşte, 2019 yılında hepimizi heyecanlandıran meşhur M87’nin merkezindeki kara delik ile ile bizim Sgr A* ‘nın karşılaştırmalı görseli! Ancak bu, Sgr A*’nın olay ufkunun değil, çevresindeki yüksek hızda giden gaz jetlerindeki atomların birbirine sürtünmesiyle ısınarak güçlü X ışınları saçmasıyla oluşan halkanın görseli.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Bu noktada gaz halkasında görülen türbülansa ilişkin açıklamalar henüz net değil. Fakat M87’nin kara deliği Sgr A*’dan çok daha büyük olduğunu biliyoruz ve bu nedenle M87’deki değişikliklerin görünür hale gelmesi günler alır, oysa Sgr A* çok daha küçüktür ve malzeme etrafını sardığı için halkanın parlaklığı sadece dakikalar içinde değişebilir.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Kaynaklar:
https://www.space.com/milky-way-monster-black-hole-first-image-eht
https://www.nasa.gov/mission_pages/chandra/images/sagittarius-a-nasa-telescopes-support-event-horizon-telescope-in-studying-milky-ways.html
Görsel Kaynaklar:
NASA
Event Horizon Telescope, EHT
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});