COVID-19 sırasında ihtiyacı olanlarla ilgilenen inanılmaz insanlar.
1. Bir milyon kalıp sabun
COVID-19 salgını başladığında, sosyal mesafe kısıtlamaları çocuk felci çalışanlarını aşı kampanyalarını duraklatmaya zorladı. Ancak bu, hizmet ettikleri toplulukların sağlığını iyileştirme çabalarını durdurmadı. Basira ve binlerce meslektaşı, çocuk felci için aşı yapmak yerine şimdi kalıp sabun dağıtıyor ve virüsün yayılmasını engellemek için hijyen dersleri veriyor.
Ülke çapında koronavirüs konusunda farkındalık oluşturdular ve Afganistan’daki aileleri güvende tutmaya yardımcı olmak için bir milyondan fazla kalıp sabun dağıttılar.
2.Sıcak ve rahat olmayan bir iş ama onu seviyor
Hindistan, Bangalor’da bir COVID-19 test cihazı olarak, Shilpashree A.S. (Hindistan’daki birçok insan gibi, memleketinden ve soyadı olarak babasının isminden bahseden baş harfleri kullanıyor) koruyucu önlük, gözlükler, lateks eldivenler ve bir maske içeren PPE’yi kullanıyor. Ardından, uzun hasta hatlarında burun sürüntü testi yapmak için kollarının uzanabileceği iki deliği olan küçük bir kabine girer.
İşten sonra zorluklar devam ediyor. Koronavirüsün yayılmasını önlemek için ailesiyle temas kurmasına izin verilmiyor. Son beş aydır onları yalnızca video görüşmelerinde ziyaret edebildi. “Henüz çocuklarımı görmedim veya onlara sarılmadım”, dedi. “Bir meyveyi görüp de yiyememek gibi.” Yine de şu anda yapmayı tercih edeceği başka bir iş yok. “Risk içermesine rağmen bu işi seviyorum. Bana mutluluk veriyor.” dedi.
3. Deneme Faydaları
Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, koronavirüs aşısı geliştirmek için yarışıyor. Geliştirilmekte olan 150’den fazla aşı adayı var ve onlarca deneme sürüyor. Tüm bu denemelerin, aşının etkili ve güvenli olup olmadığını test etmeye istekli gönüllülere ihtiyacı var. Bu gönüllülerden biri Güney Afrika, Soweto’dan Thabang Seleke.
Thabang, Oxford Üniversitesi’ndeki Jenner Enstitüsü tarafından geliştirilen ChAdOx1 nCoV-19 koronavirüs aşısının ilk Afrika denemesine katılıyor. Aynı zamanda İngiltere, ABD ve Brezilya’da da denemelerden geçiyor. Güney Afrika denemesi, Johannesburg’un Soweto bölgesinde 2.000 gönüllüyü içeriyor ve Johannesburg’daki Witwatersrand Üniversitesi Aşı Profesörü Shabir Madhi tarafından yürütülüyor.
Güney Afrika’da 600.000’den fazla kişiye COVID-19 teşhisi kondu ve Mart ayından bu yana 13.000’den fazla kişi bundan öldü. Thabang, bir arkadaşından çalışmayı duymasıyla Afrika ve ötesindeki koronavirüse son verilmesine yardımcı olmak için bir adım öne çıktı. Thabang, bu denemenin “tüm dünyaya fayda sağlayacağını” söyledi.
4. Kriz zamanında insanlığın en iyisi
COVID-19 Pakistan’a yayıldığında, Sikander Bizenjo pandeminin en büyük etkisinin nerede olacağını biliyordu: memleketi Belucistan gibi yerler de dahil olmak üzere ülkesinin en yoksul bölgelerinde. Pakistan’ın güneybatısındaki bu kurak, dağlık bölgede nüfusun yüzde 70’inden fazlası yoksulluk içinde yaşıyor, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim için mücadele veriyor.
Sikander Belucistan’dan şimdi bir işletme okulunda yönetici olduğu Karaçi’ye taşınmıştı. Ancak pandemi sırasında evine yardım etmek için bir şeyler yapması gerektiğini biliyordu. Yerel yönetim yetkililerine ve yardım kuruluşlarına ulaştıktan sonra, birçok ailenin yiyecekten yoksun olduğunu ve sağlık tesislerinde tıbbi ekipman kıtlığı olduğunu öğrendi. Bu yüzden Belucistan’daki 10.000 haneye aylık gıda yardımının yanı sıra ön saf sağlık çalışanları için kişisel koruyucu ekipman, maske, yüz siperi ve el dezenfektanı sağlayan Belucistan Koronaya Karşı Gençlik adlı bir grup kurdu.
5. Rahibe Banda ile daha iyi bir sağlığa kavuşmak
Rahibe Banda bir doktor değil ancak tutkulu bir halk sağlığı savunucusu. Koronavirüs Zambiya’ya ulaştığında, sosyal mesafe, maskeler ve el yıkamayla ilgili halk sağlığı bültenlerinin çoğunun İngilizce yazıldığını fark etti. İngilizce Zambiya’da resmi bir dil olsa da birçok kişi Zambiya’nın yedi yerel dilinden birini konuşuyor ve bu kritik bilgileri kaçırıyorlardı. Rahibe Banda herkesin erişime sahip olmasını istedi. Bu nedenle, Mart ayında Yatsani Topluluk Radyosuna başvurdu ve sağlık bültenlerini Zambiya’nın yerel dillerine çevirebileceği ve koronavirüs hakkında diğer kritik haberleri sağlayabileceği yayınlar başlatmasını istedi. Haftada birkaç kez yayınlanan programı, belirli sağlık konularını tartışan ve arayanların sorularını yanıtlayan çeşitli konuklarla bir talk show formatında üretiliyor.
Şimdi 1,5 milyondan fazla insana ulaşıyor ve bu salgını atlatmak için birbirini kollayan bir dinleyici topluluğu oluşturuyor. “Salgın insanlığı bir araya getirdi. Hayatımızın aslında kısa olduğunun farkındayız ve çoğunu önemli olan şey üzerine inşa etmemiz gerekiyor. Ve bunlar ilişkilerdir. Birbirinizle temasa geçmek, yan yana olmak.” dedi.
6. “Yanıtlar her birimizin içinde yatıyor”
Navajo ve Hopi Rezervasyonlarında, desteğe ihtiyaç duyan, elektriksiz veya akan suyu olmadan yaşayan birçok yaşlı insan var. Bununla ilgili bir şeyler yapmaya karar verildi. Navajo Bölgesi’nin eski bir başsavcısı olan Ethel, bir hukuk firmasındaki işinden istifa etti. Bir GoFundMe sayfası oluşturdu ve yaşlılara, bekar ebeveynlere ve zor durumdaki ailelere yardım sağlamak için Navajo Hopi Dayanışması adlı bir organizasyon kurdu. Bugüne kadar 5 milyon doların üzerinde para topladı. Diğer topluluk üyeleri de yardım etmenin yollarını buldular, buna ihtiyaç duyan düzinelerce aileye su sağlayan Wayne Wilson ve oğlu Shelvin de dahil.
Ethel’in organizasyonu, rezervasyonlar boyunca 5.000 aileye yardım etti. İhtiyaç sahiplerine yemek ulaştırmak için rezervasyonlardan genç gönüllülerle çalışıyor. “Gerçekten inanılmaz. Ekip çalışması, insanlar sadece bir adım öne çıkıyor ve bir şeyler gerçekleştiriyor ”dedi.
“Cevaplar her birimizin içinde yatıyor. Her birimiz seçimler yapma, eyleme geçme ve topluluğumuz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olma yeteneğine sahibiz. ”
7. Kadın sağlığının iyileşmesi için uzun bir yolculuk
Marie Stopes International’da bir toplum sağlığı çalışanı olarak, tehlikeli arazilerde saatlerce yürüyüş yapıyor, hizmet verdiği köylere ulaşmak için nehirleri ve toprak kaymalarını geçiyor. Ancak pandemi yeni engeller çıkardı. Ulusal kilitlenme, tedarik zinciri aksaklıkları ve bunalmış sağlık tesisleri, Nepal’deki kadınlara cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri sunmayı daha da zorlaştırdı. Ve pek çok kadın, koronavirüs ile enfekte olacağından korktukları için yardım almak için yerel sağlık tesislerini ziyaret etmiyor.
Bu sağlık hizmetleri sorunları dünya çapında kadınlar ağırlıklı yaşanmaktadır. Bir tahmine göre, bu aksaklıklar devam ederse, düşük ve orta gelirli ülkelerdeki 49 milyon ek kadın gelecek yıl doğum kontrol hapı kullanmadan gidecek ve bu da 15 milyon ek plansız gebeliğe yol açacak. Yine de Laxmi ve onun gibi binlerce bakım sağlayıcı bu engellerin üstesinden gelmek için yorulmadan çalışıyor.
Laxmi, muhtaç kadınlara bakım sağlamak için Nepal üzerinden uzaktaki sağlık evlerine uzun yolculuklarına devam ediyor. Onu yüz yüze görüşmekten rahatsız olanlar için, şimdi telefonla görüşme sağlıyor. “Çabalarımla, kadın sağlığı iyileşir ve toplumlarımızda sağlıklı bir etki yaparsa, minnettarım” dedi.