Blockchain: Bitcoin’den Çok Daha Fazlası… | Bilimya

blockchain ve yakın gelecekteki etkileri

Blockchain; oylamadan sağlık hizmetlerine, müzikten enerji üretimine kadar hayatımızın birçok alanında etkili olacak ve geleceğimizi şekillendirecek bir teknoloji olabilir.

Oylama

Blockchain, merkezi bir otorite tarafından yönetilmesine veya denetlenmesine gerek kalmadan alım satım işlemlerinin yasal ve hukuki bir yolla tasdik edilmesini sağlayabilir. Oy sandıkları ve oylamak amacıyla kullanılan mevcut çevrimiçi platformlar manipülasyona açıktır. Bu sebeple  “Follow My Vote” adlı bir girişim; güvenlik, şeffaflık ve dürüst bir yolla sayımı yapılan seçim sonuçları elde etmek amacıyla blockchain tabanlı bir sistem geliştirmektedir.



 

Enerji Üretimi

Enerji üretimi noktasında ise blockchain, müşterilerin üretici ve tüketicinin aracısı konumunda bulunan enerji tedarikçileri olmadan şebekelere kullanım fazlası enerjiyi satmalarını veya kurulu sistemden bağımsız olan kendi mikro ızgaralarını yönetmelerini sağlar. Lo3Energy; New York’ta müşterilerin çatı üstü güneş panelleriyle ürettikleri enerjinin alım satımını yapabilecekleri bir proje yürütmektedir. Blockchain, üreticilerin kendi fiyatlarını belirlemelerine standart fiyatlandırma ve komisyon alma vasıtası olmadan izin verir.

 

Müzik akışı

Spotify’a yeni mi alıştın? Blockchain tabanlı müzik akışı hizmetleri ile müzik dinleme alışkanlıklarınızın değişmesine hazır olun. Apple Music veya Spotify gibi komisyon ücreti talep eden hizmetlere alternatif olarak tasarlanan “Voise” adlı bir blockchain sistemi, müziklerini bir sistem kullanıcısı dinlediğinde sanatçıların %100 kazandıkları bir fiyat belirlemelerini sağlıyor.

 

 

Sağlık Hizmetleri

Bir hastanın tıbbi kayıtları genellikle GPs, klinikler ve laboratuvarlara dağılmış halde bulunmaktadır. Blockchain tabanlı bir sağlık kaydı; sağlık kaydını birden fazla konumdan veya hizmetten okunabilir, güncellenebilir ve her bir kaydı kimin eklediğine dair bilgiye erişilebilir kılmaktadır. Hasta, verilerini paylaşma özgürlüğü ve sorumluluğuna sahiptir. MIT’de araştırmacılar, mevcut bilgisayar kurulumları ve sağlık sistemleri ile entegre olması umulan “MedRec” adı verilen bir sistem geliştirmekteler.

 

Yardım

2012’de o zamanki BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ülkelerin kalkınması adına yapılan yardımların %30’unun yolsuzluktan dolayı kaybolduğunun tahmin edildiğini ifade etmiştir. BM, bu tip sorunları çözmek amacıyla tasarlanan bir dizi blockchain tabanlı projeye sahiptir. Geçen yıl, BM Dünya Gıda Programı pilot projesinde, bir Ürdün kampındaki Suriyeli mültecilere kripto para biriminde ödenek verildi. Kamp süpermarketinde alışveriş yaparken mültecilerin kimlikleri iris taraması yapılarak doğrulandı ve harcamaları ödeneklerinden düşüldü. Bu, BM ve BM gibi kuruluşlar için işlem ücretlerinin, dolandırıcılık ve hırsızlık sıklığının azalması anlamına gelmektedir.



 

Kaynakça:https://www.theguardian.com/technology/2018/jan/28/blockchain-so-much-bigger-than-bitcoin

https://www.fginsight.com/vip/vip/what-is-blockchain-and-what-can-it-do-for-the-arable-sector-69126

https://news.uchicago.edu/story/voting-mobile-devices-increases-election-turnout

https://www.freepik.com/free-photos-vectors/health

https://dribbble.com/shots/7273333-Music-Illustrations

https://tr.depositphotos.com/vector-images/geothermal-power-plant.html?offset=100

 


Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.