Çift Başlı Köpek Deneyi Yüzünden Nobel Ödülünü Alamadı? | Bilimya

Charles Claude Guthrie (1880-1963), Amerikalı ünlü bir fizyolojisttir. Kan damarlarının anatomisi ve kan damar ameliyatları konusunda yaptığı öncü çalışmalarla ünlenmiştir. Bu çalışmaların bir kısmını Alexis Carrel ile yapmıştır. Bu çalışmalar, organ naklinde damarların birleştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Guthrie, 1908 yılında, bir köpeğin başını, başka bir köpeğe nakledip çift başlı bir köpek yapmayı denedi. Nakilden sonra köpek, önce bazı tepkiler verdi ve birkaç saat sonra öldürüldü.

Guthrie’nin bu çalışması etik açıdan sorgulanmış ve Nobel Ödülü’nü kazanamamasına sebep olmuştur. Çalışma arkadaşı Fransız cerrah Carrel ise 1912 yılında Nobel Tıp Ödülü aldı. Birçok bilim tarihçisine göre, Guthrie, alana Carrel ile eşit hatta ondan daha çok katkı sağlamasına rağmen ödüle ortak edilmedi. Guthrie’nin çift başlı köpek deneyi 1954 yılında Sovyet cerrah Vladimir Demikhov tarafından tekrarlandı. Hatta o daha ileri giderek sadece köpeğin başını değil, ön ayaklarını da nakletti. Deneklerden biri tam 29 gün yaşayabildi.

 

Bu yazı Enis Doko’ya aittir ve ilk defa 19 Nisan 2018 tarihinde www.bilimoloji.com sitesinde yayınlanmıştır.



 


Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.