Nükleer Makarna
Evrendeki en güçlü madde ölü bir yıldızın kalıntılarından oluşur. Simülasyonlara göre, bir yıldızın büzülmüş kabuğundaki protonlar ve nötronlar, yalnızca çeliği parçalamak için gereken kuvvetin 10 milyar katını uygularsanız onlar çılgınca yerçekimsel bir güce maruz kalabilir ve linguini makarna benzeri şekilde sıkışır.
Haumea’nın Halkaları Var
Kuiper kuşağında Neptün’ün ötesinde yörüngede bulunan cüce gezegen Haumea zaten sıra dışı. Garip uzun bir şekle, iki aya ve sadece 4 saat süren bir güne sahiptir, bu da onu güneş sistemindeki en hızlı dönen büyük nesne haline getirir. Ancak 2017’de, Haumea, bir yıldızın önünden geçerken daha da garipleşti ve gökbilimciler muhtemelen uzak geçmişte bir çarpışmanın sonucu olan ve Haumea’nın etrafında dönen son derece ince halkalar fark etti.
Bir Ay ile Ay
Bir aydan daha iyi olan nedir? İnternetin moonmoon olarak adlandırdığı “bir ayın yörüngesinde bir ay”dır. Submoons, moonitos, grandmoons, moonettes ve mooons olarak da bilinen moonmoon hala sadece teorik, ancak son hesaplamalar oluşumları hakkında imkansız bir şey olmadığını gösteriyor. Belki gökbilimciler bir gün bir tane keşfedebilirler.
Yaşayan Fosil Galaksi
DGSAT I, ultradiffuse bir galaksidir (UDG), yani Samanyolu gibi bir galaksi kadar büyüktür, fakat yıldızları o kadar ince yayılır ki neredeyse görünmez olur. Ancak bilim adamları 2016’da hayalet DGSAT 1’i gördüklerinde, tipik olarak kümelerde bulunan diğer UDG’lerin aksine, tek başına oturduğunu fark ettiler. Özellikleri, zayıf nesnenin evrende çok farklı bir çağda, büyük Patlama’dan sadece 1 milyar yıl sonra oluştuğunu ve DGSAT 1’i yaşayan bir fosil haline getirdiğini göstermektedir.
Çift Quasar Görüntüsü
Masif nesneler arkalarındaki şeylerin görüntüsünü bozabilecek kadarışığı eğer. Araştırmacılar Hubble Uzay Teleskopunu erken evrenden bir quasar’ı tespit etmek için kullandıklarında, evrenin genişleme oranını tahmin etmek için kullandılar ve bugün evrenin o zamandan daha hızlı genişlediğini buldular – diğer ölçümlerle aynı fikirde olmayan bir bulgu – . Şimdi fizikçiler teorilerinin yanlış olup olmadığını ya da başka garip bir şey olup olmadığını anlamalılar.
Uzaydan Infrared Sinyal
Nötron yıldızları, normal bir yıldızın ölümünden sonra oluşan son derece yoğun nesnelerdir. Normalde, radyo dalgaları veya X-ışınları gibi daha yüksek enerjili radyasyon yayarlar, ancak Eylül 2018’de gökbilimciler, Dünya’dan 800 ışıkyılı uzakta – daha önce hiç gözlemlenmemiş bir şey olan bir nötron yıldızından gelen uzun bir kızılötesi ışık akışı buldular. Araştırmacılar, nötron yıldızını çevreleyen bir toz diskinin sinyali üretebileceğini söyledi, ancak nihai açıklama henüz bulunamadı.
Derleyen: Mualla KAVAK
Kaynak: https://www.livescience.com/64993-weirdest-celestial-objects/2.html