Karantinadan Uzaya 3 | Bilimya

Evde olduğumuz bu günler, uzay yolculuğu yapmamıza engel olamaz. İşte bu ufak yolculuk için derlediğimiz haftanın uzay maceraları!

Karşınızda ”Süper Pembe Ay”

2020’nin en parlak ve en büyük dolunayını görüntülemek için ”’Space.com” bir kampanya başlatmıştı geçenlerde. Toplanılan fotoğraflar; destansı güzellikte ve inanılmaz sayıdalardı aynı zamanda. Aşağıdaki ilk fotoğraf 7 Nisan’da Ohri/ Kuzey Makedonya’da çekildi. “Süper pembe ay” olarak adlandırılan bu dolunay, normalden biraz daha büyük, çünkü ay yörüngesinde Dünya’ya en yakın noktada. Süper Ay’ın diğerlerinden farkına gelelim şimdi de: Dolunaydan yaklaşık % 7 daha büyük ve % 15 daha parlak. Bu özellikleriyle tam bir keyif deposu.

Süper Pembe Ay’ın yine 7 Nisan’da  Elvas,Portekiz’de çekilmiş fotoğrafı:



Futbol Topu mu Gezegen mi?

Yeni bir araştırmadan alınan bu görüntüye göre; olası bir dış gezegenin kendi yıldızının yer çekimi etkisiyle biçimi o kadar bozulmuş ki, gezegen tıpkı bir bir Amerikan futbol topu gibi duruyor. Güneş siteminin dışındaki bu gezenin ismi KOI 1843.03. Tabii ki bu ”yamulmayla” ilgili kesin bir şey söylemek için daha fazla araştırma yapmak gerekli. Eğer gerçekten gezense; kendi yıldızını 4 saat içinde etrafında dolanıyor demektir; Dünya’da bir günün yaklaşık altıda biri yani. Daha fazla detay için şuraya tık: https://www.space.com/cannonball-exoplanet-may-be-stretched-football.html

 

Dragon Eve Dönüyor

Spacex’in kargo uzay aracı 7 Nisan Salı günü Dünya’ya geri döndü. Dragon’un eve dönüşü; Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Canadarm2 robot kolunun bu tür bir uzay aracını son kez yakalayıp fırlatacağı anlamına geliyordu aynı zamanda. Çünkü SpaceX, gelecekteki sürümlerin yörünge kompleksi ile doğrudan bir uyumu için Dragon’u yeniden tasarlamayı planlıyor. Bu arada şirket, Mayıs ayında orta ölçekli ilk Dragon uzay aracını lansmana hazır hale getirmekle meşgul.

 

Mars’a Taşınırken…

Mars’a giriş penceresinin açılmasından tam 100 gün önce, NASA’nın Kızıl Gezegeni keşif ekibinin bir üyesi olan ”Perseverance” (Azim), lansman öncesi son dokunuşlarını yapıyor. Kennedy Uzay Merkezi’nde bir toplantıyla yanına tekerleklerini ve paraşütünü de almayı bitirdi.  Her şey planlandığı gibi giderse eğer; Perseverance, 2021’de geçekleştireceği iniş için, bu yaz Mars’a doğru yola çıkacak. Yolcumuzdan;  yaşanabilir ortamları araştırmasını ve on yıl sonra olası bir örnek iade görevi için umut verici örnekleri önbelleğine almasını bekliyoruz 🙂

 

Hubble’dan Bir Büyü

Bu haftadan uzay maceralarını paylaşırken en büyülü olanı sona saklamayı düşündük.

Fotoğraftaki muhteşem parıltılar; Hubble teleskopunun ikonik ‘Yaratılış Sütunları’ görüntüsünü kızılötesinde görüyoruz anlamına geliyor. Bilim adamları, Hubble Uzay Teleskobu ile çekilen en ikonik görüntülerden birine yeniden bakarak kızılötesi ışıktaki inanılmaz ayrıntıları ortaya çıkardılar. İnsan gözünde görünmeyen dalga boylarını gösteren bu süper etkileyici görüntü; toz ve gazın yıldız oluşturan yapılarının ayrıntılı bir hali aslında. Fotoğrafın kaydedildiği bölge ise Dünya’dan yaklaşık 6.500 ila 7.000 ışıkyılıdır; sütunların kendileri ise yaklaşık 4 ila 5 ışıkyılı uzunluğunda.

 



 

Görsel Kaynaklar (Sırasıyla):

Stojan Stojanovski

Sérgio Conceição

NASA, ESA, and J. Olmsted (STScI)

NASA/ Andrew Morgan

NASA/ JPL-Caltech

NASA, ESA/Hubble and the Hubble Heritage Team

 

Merve Nur Yaşar

time machine driver



Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.