Köpeklerin davranışı inanılmaz derecede esnek olduğundan dolayı onları evlerimizde besleyebiliyoruz veya hafta sonları yanımızda kafeye götürebiliyoruz.
Ancak, evrim köpeklerimizi modern dünyanın zorluklarına hazırlamamıştır ve yavrular ayak uydurmayı öğrenmek zorundadırlar.
Aşağıdaki maddeler ise anlamakta zorlandıkları birkaç şey;
1- Onları yalnız bırakmamız
Köpekler doğuştan sosyal hayvanlardır böylece çok kolay arkadaş edinebilirler. Yavru köpekler; insanlar, diğer köpekler ve onlarla iletişim kurmaya çalışan her canlıyla sosyalleşmeye ilgilidirler. Yine de çoğu zaman onları gerek evde gerek veterinerlerde yalnız bırakıyoruz.
Bunun gibi durumlarda köpekler bizim onları geri dönüp alacağımıza pek emin olamazlar. Ancak birkaç tecrübeden sonra bizim geri geleceğimizi anlayabilirler.
2- Görsel canlılar olmamız
Köpekler koklamaya dayalı bir dünyada yaşarken bizim dünyamız çoğunlukla görselliğe dayanır. Örneğin, televizyon izlemek bize hoş geldiği gibi köpeklere de parkların, bahçelerin ve sahillerin yaydığı koku hoş geliyor.
Bir başka zorluk ise biz oturup dururken, köpekler dünyayı keşfetmek için hareket ediyor. Köpekler bizim gibi sesli, ışıltılı, parlak bir kutunun karşısında oturmaktan zevk almayabilir.
3- Görünüşümüzü ve kokumuzu değiştirmemiz
Ayakkabılar, ceketler, cüzdanlar, çantalar… Alışveriş merkezlerine veya iş yerimize gittiğimizde bu eşyalara sayısız koku siniyor. Aynı zamanda temizlik malzemeleri, sabunlar, deodorant ve şampuanlar da köpeklerimizin alışkın olduğu kokuyu değiştiriyor.
Köpekler kürklerini senede bir kere değiştirirler. Buna karşılık biz dış görünümümüzü her gün değiştiriyoruz. Bu da demek oluyor ki taşıdığımız kokuyu köpeklerin evrimsel açıdan alışkın olduğundan daha fazla değiştiriyoruz.
Köpeklerin tanıdıkları yabancılardan ayırmaya yarayan koklama yetileri, bizim kokumuzu sürekli değiştirmemiz sonucunda kafalarında bulanıklığa yol açıyor olmalı.
4- Sarılmayı sevmemiz
İnsanların kollarını nasıl kullandığı köpeklerin nasıl kullandığıyla keskin bir şekilde ayrılır. Biz, bir eşyayı kaldırmayı tercih ederken bir köpeğin ise sürüklemeyi tercih etmesi gerekir.
Köpekler birbirlerine çiftleşirken, boğuşurken ve kavga ederken zayıfça sarılır. Bir köpeğin zihninde bir köpek tarafından sıkıştırılmak hızlı bir kaçışı engeller. Böylece başka bir hayvan tarafından sarılmak tehlike demekken, bir köpek insandan gelen bir kucaklaşmayı nasıl anlayabilir?
5- Isırılmayı sevmememiz
Boğuşmak, yavru köpekler için hem eğlencelidir hem de diğer köpeklerle bağlanmalarını sağlar. Fakat köpekler bu boğuşmalar sırasında, ufak ama keskin dişlerini gereğinden fazla kullanıp kullanmadıklarını karşıdaki köpeğin davranışlarından kontrol etmelidirler.
Ancak insanlar bu oyun sevdalı çenelere köpeklerden daha az dayanıklı olduğu için bizler çoğu zaman onların bizimle boğuşma çabalarına olumsuz bakıyoruz.
6- Çöpten yemek yemememiz
Köpekler besini doğada nerede bulurlarsa orada yemeye adapte olmuşlardır. Ama biz bunun aksine onlara kendilerine ait tabaklarda yemekler sunuyoruz.
Köpekler biz onları banklarda, masalarda ve çöplerde kendilerine yemek çıkarırken bulduğumuzdaki tepkimize şaşırıyor olmalılar. Artık yemeklerimizi köpeklerin erişebileceği bir yere bıraktıktan sonra köpeklerin onları ortaya çıkarışına şaşırmamalıyız.
7- Alanları paylaşmamız
Biz başka köpeklerin bölgelerine girip onların kokularını ve başka insanların kokularını üstümüze sindirerek eve geri geliyoruz. Fakat köpekler başka kokuları güvenliklerine ve kaynaklarına yapılan bir ihlal olarak kabul eder.
Bu yüzden köpeğimiz misafirlerimize veya misafirlerimizin köpeğine kuşku ile yaklaşmasına şaşırmamalıyız.
8- Ellerimizi çok kullanmamız
Bazen ellerimiz yemek, masaj, oyuncak ve dostane bir kaşıma verir. Diğer zamanlarda ise köpeklerin tırnaklarını keser, yelelerini tarar, onları dizginler, merhemleri ve ilaçları hazırlar.
Köpeklerin ellerimiz onların yakınından geçerken korkmaları gayet normal. Köpekleri ödüllerle mükâfatlandırarak eğitirsek bu tür el ile alakalı aktivitelere alışmalarını sağlayabiliriz.
Fakat insanlar çoğu zaman köpeklerin bu el korkusunu yanlış anlayıp olaya şiddetle yaklaşarak asıl problemi oluştururlar. Ellerimizden çekinen hırçın köpekleri kötü sonlar beklerken, ellerimizden çekinmeyen köpekler yollarını barınaklarda veya sahiplerinin evinde bulabilir.
Toplayacak olursak, köpekler karşılarına çıkardığımız zorluklarla hatırı sayılır bir mücadele veriyorlar. Onların davranışsal çeşitliliği bize esnekliği ve birlikte yaşamayı öğrenmeyi mecbur kılıyor. Bizim görevimiz ise onların davranışlarındaki kurnazlığın ve kötü niyetin yokluğunu anlamakta.
Kaynak:
https://www.sciencealert.com/these-eight-things-that-humans-do-really-confuse-our-dogs