Haydi, Çöplerin Fotoğrafını Çekiyoruz! | Bilimya

20160424_NOAA_CREP_062__1_

Hazır yaz geldi denizde derede gördüğümüz çöpleri fotoğraflayalım, çektiğimiz bu fotoğraflarla da bilime faydamız dokunsun. Peki nasıl?”

Her yıl 8 milyon ton plastik okyanusa atılıyor. Bilim adamları fotoğraflarınızla yardımlarınızı bekliyor.

Okyanuslarımızda ki plastik kirliliği hala daha devam eden en büyük bir küresel krizlerimizden biri. Araştırmacılar, her yıl 8 milyon ton plastiğin okyanusa atıldığını tahmin ediyor. Umursamazca denize atılan çoğu plastiğin yanı sıra karadan veya nehirlerden de dökülenler var.

Dünya’da, National Geographic tarafından bildirilen nesli tükenmekte olan hayvanları da içeren yaklaşık 700 tür, plastik kirliliğinden etkilenmektedir. Her şeye rağmen plastik kirliliğiyle mücadele etmek elbette mümkündür. Marine Debris Tracker – Deniz Atık Kontrolü adı verilen gönüllü bir proje, buna bir dur diyor ve sorunun bir bütün olarak daha iyi anlaşılmasına yardımcı oluyor.



Marine Debris Tracker – Deniz Atık Kontrolü Nedir?

Deniz Atık Kontrolü, plastik kirliliğinin küresel bir resmini oluşturmak ve insanları bu konuda farkındalığa davet eden bir proje. Dünyanın dört bir yanından katılabilen gönüllüler, telefon uygulaması aracılığıyla yerde gördükleri çöpleri kolayca takip ediyorlar. Plastik ve cam şişeler, atılan balıkçılık malzemeleri, sigara izmaritleri kıyı şeridi ve su yollarında gördüğümüz atılan deniz çöplerinden sadece birkaçı. Bu atıklar o kadar çok ki, birçok insan onları yerde gördüklerinde görmezden gelebiliyorlar. Ancak gönüllüler, kıyı şeridi ve su yollarında bulunan kirliliği belgeleyerek bölgenin kirliliğini ortaya çıkarabilirler. Peki bu uygulama ne işe yarıyor?

Uygulama, bireylerin yerel ve küresel veri toplama sürecine katılmalarını sağlar. Gönüllüler buldukları ve gördükleri çöpleri kolayca belgeleyebilirler. Uygulama, GPS ile konumu kaydeder ve gönüllülerin çöp çeşidini seçmesine, bir açıklama eklemesine ve bir görüntü eklemesine izin verir. Daha sonra bilim adamları bu bilgileri kullanarak kirliliğin çeşidini, yoğunluğunu ve nasıl önleneceği üzerine araştırma yapabilirler.

Dünyanın dört bir yanından uygulama kullanıcıları, yeryüzünün faklı bölgelerinde kirlilik konusunda neler yapıldığını görüp birbirlerine ilham olabilirler. Katılımcılar sadece bilimsel veri tabanına katkı sağlamakla  kalmıyor, aynı zamanda okyanuslara giren çöpü azaltmaya da yardımcı oluyorlar.

Bu tür vatandaşlara açık gönüllü bilim projelerine dahil olmak isterseniz https://scistarter.org/ buradan ulaşabilirsiniz.



 

Kaynak: https://www.discovermagazine.com/environment/to-fight-plastic-pollution-these-researchers-want-your-pictures-of-beach

https://www.nationalgeographic.com/environment/habitats/plastic-pollution/

https://scistarter.org/marine-debris-tracker

 

Çeviren: Beyza Zeynep Kurt

Beyza Zeynep KURT



Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.