Pfizer ve BioNTech Aşısında Genel Bilgiler | Bilimya

Aşı Görseli

Pfizer ve iş ortağı BioNTech geçtiğimiz Pazar günü (8.11.2020) uzun zamandır çalıştıkları yen tip koronavirüs aşısının etkisinin beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini ve dünya pandemisinin temkinli bir rahatlama dönemine girebileceğini açıkladılar.

Bu Amerika Birleşik Devletleri’nde geç aşama verilerini ortaya çıkaran ilk testti. Şirketler, sonuçların ön analizlerine göre plasebo grubuyla kıyaslandığında 3 hafta arayla birer doz enjeksiyon alan (toplam 2 doz) bireylerde % 90 oranında daha az bulgu görüldüğünü ifade etti. Aylardır araştırmacılar bir aşının yalnızca % 60 veya % 70 etkili olabileceği konusunda ihtiyatlı ifadeler beyan ediyordu.

Faz 3 çalışması devam etmekte ve yeni gelecek sonuçlar verileri etkileyecektir.

FDA rehberliğine uygun olarak şirketler ruhsatlandırılmadan acil kullanım için bile olsa aşının dağıtımını yapamayacaklar. Bunu yapabilmeleri için geçmeleri gereken kilit nokta: 2. dozu almış hastaların en az 2 ay boyunca takip edilip herhangi bir güvenlik sorununa rastlamamaları gerekiyor ve bunu da en az hasta grubunun yarısında görmüş olmalılar.

Bu görselde grip aşısını görüyoruz. Koronavirüs aşısı da buna benzeyecek…

Pfizer bu eşiği Kasımın 3. haftası itibariyle geçebileceğini açıkladı.

Pfizer’in klinik aşı araştırma ve geliştirmeden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı William Gruber 35 yıldır aşı geliştirme çalışmalarında bulunduğunu ifade etti. “Gerçekten bazen güzel şeyler gördüm. Bu olağanüstü. Alametler bu durumdan çıkacağımızı ve epideminin üstesinden geleceğimizi gösteriyor.”

Pandemiye karşı aydınlatılması gereken nokta, Pfizer ve BioNTech için bir zafer olsa da aşı hakkında önemli bilgiler henüz mevcut değil. Aşının şiddetli vakalarda önleme yeteneği konusunda henüz bilgimiz bulunmuyor.



Asemptomatik vakalarda da virüsü öldürüp öldürmediği hakkında da bilgiye sahip değiliz.

Daha fazla bilgiye sahip olmadan aşının ne kadar etki yapacağı üzerine konuşmak için henüz çok erken. Bu aşıyla gelen coşkuyu söndürmek istemem. Sadece gerçekçi olmamızı istiyorum. Aşının gerçekten yüksek verim göstermesi için hastalığı ve ölümü azaltması gerekir. Ve henüz bunları bilmiyoruz.

Michael Osterholm – Minnesota Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma ve Politika Merkezi Direktörü

Aşı sadece birkaç aydır çalışıldığı için virüsle enfeksiyona karşı ne kadar koruyacağını söylemek imkansız. Aşı dozları önceki verilere göre yan etki yapabilir, ağrı ve ateşe sebep olabilir. Gruber’a göre yeni aşının yan etki profili standart yetişkin aşılarına yakın düzeyde olacak ancak muhtemelen Pfizer’in grip aşısı veya zatürre aşısı Prevnar’dan daha kötü olacaktır.

Sonuçlar henüz hakemli bilim insanları tarafından incelenmedi ve bir tıbbi dergide yayınlanmadı hatta Pfizer ve BioNTech aşının diğer detayları hakkında hiç bilgi vermediler.

Aşının ilk tedarikçileri, eğer yetki verilirse, sınırlandırılacak. Pfizer 50 milyon doza kadar mevcudunun olduğunu belirtiyor. 2021’de 1.3 milyar doz aşı üretebilecek kapasiteleri bulunuyor. Dağıtım zorluklarının olması bekleniyor. Aşı, depolanması için çok fazla soğuğa ihtiyaç duyduğundan çokça yere tesliminde de zorluk çıkarıyor.

Aşı etkinliğinin tahmini, çalışma tamamlandıkça değişebilse de, en iyi durum senaryosuna yakın. Bu, Moderna, AstraZeneca ve Johsons & Johnsons dâhil olmak üzere geliştirilen diğer aşılar için geç dönem denemelerine iyi alametler göstermektedir.
Çeviri: https://www.statnews.com/2020/11/09/covid-19-vaccine-from-pfizer-and-biontech-is-strongly-effective-early-data-from-large-trial-indicate/


Hakkımızda

Bilimya sitesi, İbni Sina Sağlık Derneği’nin öncülüğünde kurulmuş bir popüler bilim sitesidir. Sitemizde paylaşılmış tüm yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Sitemizdeki hiçbir yazı kaynak belirtmeksizin başka bir platformda paylaşılamaz.



Bizi Takip Edin


@2020 Tüm Hakları Gizlidir.