Psikolojik etkenlerin sağlığınızı etkilediği ve bazı hastalıklara sebep olabildiği artık toplum tarafından kanıksanmış bir gerçek. Psikolojik sorunlar tüm vücudu etkileyen sistemik sorunlara, sindirim problemlerine ya da ağrılara yol açabildiği gibi zihin sağlığını da etkileyebilir. Peki yalnızlık beyninizi nasıl etikler?
Hormonal Değişimler
Yalnızlık hormon salgılarını düzenleyen hippotalamusu ve duyusal hafıza ve tepkileri düzenleyen amigdalayı etkileyerek beyninizin nörokimyasal yapısını etkileyerek hormonal bozukluklara ve sosyal etkilenimlere sebep olabilir. Fareler üzerinde yapılan deneyde 24 saatlik kısa yalnızlıklar ve kronikleşen yani süreklileşen uzun süreli yalnızlığın beyni farklı şekilde etkilediğini ve uzun süreli kronik yalnızlığın Tac-2 geninin ifadesini olumsuz etkileyerek fizyolojik ve nöral döngüyü bozduğunu gösterdi. Aynı zamanda Tac – 2’ni amigdala ve hippotalamusu farklı şekilde etkilemesiyle öfke ve / veya korku problemlerinin oluşumun ortaya çıktığı görüldü.
Elektiriksel İzlenim
Beynin sosyal ilişkiler kısmıyla ilgili olan Orta-Ön Beyin Kabuğu (Medial Prefrontal Korteks) üzerinde, insanlarda yapılan başka bir araştırmadaysa katılımcılardan kendileri, arkadaşları, sosyal ilişkileri, ünlüler gibi olgular üzerinde düşünmesi istenildi ve bu sırada Medial Prefrontal Kortekste oluşan nöral – elektiriksel sinyaller manyetik rezonans görüntüleme sistemiyle (MRI) kaydedildi ve daha yalnız insanların sosyal parametreleri düşünürken beyninde daha az elektiriksel olay oluştuğunu görüldü.
Diğer bir çalışmaysa yalnızlığın hippocampuste ve beyin kabuğunda dejenerasyona yani olumsuz fiziksel değişimlere yol açabildiğini gösteriyor.
İçinde bulunduğumuz ve fiziksel – sosyal izolasyonu zorunlu kılan bu dönemde izolasyonun zihinsel ya da fiziksel durumunuzu olumsuz etkilememesi için iletişim araçları hayati önem kazanıyor.